(untitled) (Conference Zone, 2022)
Ona tabiat insonlarni ko‘plab bebaho boyliklari bilan siylagan, ular sirasiga yuksak o ‘simliklarning vakili bo‘lgan; efir moyli, moyli , ziravor, dorivor va boshqa o‘simliklarni kiritish mumkin.Bu osimliklardan insonlar tomonidan ko‘p foydalanishi tufayli tabiiy zahirisi yildan –yilga kamayib bormoqda va ularning ko‘bgina turlari O‘zbekiston “Qizil kitobi”dan joy olgan. Bunday o‘simliklarni tabiiy holdagi jamoasini tarqalishini ta’minlash , tabiiy zahirasini loaqal hozlirgi holatida saqlab qolish uchun faydali o‘simliklarning ekologiyasi, morfologiyasi, biologiyasini va agrotexnikasini o‘rganish muhim ahamiytga ega. Zira (Bunium persicum) — ziradoshlar oilasiga mansub balandligi o‘sish sharoitiga qarab 40—50 sm. bo‘ladigan bir yillik xushboʻy ziravor va dorivor oʻsimlik. Poyasining yarmidan boshab yuqoriga tomon shoxlaydi. Ildizi tez yon shoxlarini xosil qiluvch o‘q ildizl, barglari mayda, ingichka, uzun, barg bandi, kalta.( 1-2-rasm). Gullari oq, och ko ‘kimtir, bazan oqish qizg’ish rangli mayda, har bir soyabonchada 20—30 tadan gullari bo‘ladi Iyun oyida gullaydi, urugʻi iyulda yetiladi