GEN KASALLIKLARI (Conference Zone, 2022)
Genetika tibbiyot uchun katta ahamiyatga ega bo’lib bormoqda . Odatdan tashqari o’zgarishlar va kasalliklar genotipga bog’liqdir.Odam populyatsiyasida 2000 dan ortiq irsiy kasalliklar nasldan naslga o’tishi aniqlangan. [1]. Organizm butun rivojlanish protsessida urug’langan tuxum hujayradan to voyaga yetgunga qadar to’xtovsiz genotipning nazoratida ostida va tashqi muhit sharoiti ta’sirida bo’ladi.Irsiyat tashqi muhit ta’sirida o’zgaradi lekin yo’q bo’lib ketmaydi.[2]. Shunday ekan, bu biologik jihatdan global muammo bo’lib, olimlar o’rtasida keng muhokamaga sabab bo’layotgan qolaversa shifokorlar o’rtasida ham muhokama bo’layotgan mavzulardan biri bu- gen kasalliklarini sabablarini o’rganish va ularni oldini olishdir. Sog’lom avlodni dunyoga keltirish, uni komil inson darajasigacha yetishtirish uchun qanchadan qancha tibbiyot sohasida va boshqa sohalarda ham chuqur o’zgarishlar bo’lmoqda.